8/6/12

El claustre viatger





Fa dies el claustre romànic que es troba a l'interior de Mas del Vent, una finca de 22 hectàrees al terme municipal de Palamós, s'ha convertit en notícia de portada als diaris, les publicacions digitals i també els informatius de les emissores de ràdio i televisió.

I és que no deixa de ser curiós que un historiador de l'art hagi remogut cel i terra fins aconseguir que s'investigui la procedència d'aquesta joia del romànic, molt probablement originària del monestir de San Pedro de Gumiel de Izán, ara en ruïnes. Però que al llarg del darrer segle ha passat per diverses vicissituds a l'espera d'un bon comprador. 

És summament interessant la història del claustre romànic, que l'any 1931 era comprat amb l'objectiu de vendre'l a algun ric nord-americà. No ens ha d'estranyar gens aquesta possibilitat, desenes, centenars, milers... de joies de l'arquitectura europea van acabar essent comprades i ara s'exhibeixen amb orgull a milers de quilòmetres de distància.

A causa dels esdeveniments pels quals va passar el país en el decurs dels anys següents van fer que la desitjada venta costés de quallar. Als familiars del restaurador, que van col·locar el claustre al districte madrileny de Ciudad Lineal, ja els estava bé conviure-hi. I aquesta joia arquitectònica va ser l'escenari de molts dels moments de la seva vida quotidiana, fins que la peça finalment va ser adquirida per ser traslladada fins a Palamós. El seu desmuntatge es va dur a terme en un any!

Llegir les cròniques -per cert, excel·lents les de José Ángel Montañés a EL PAÍS- m'ha fet pensar amb l'Èric el Belga. El recordeu? Mític lladre d'origen belga que es va fer ric espoliant el ric patrimoni d'art sacra d'aquest país. O fins i tot m'ha vingut al cap el Pantocràtor de l'absis central de Sant Climent de Taüll, que al 1920 va ser instal·lat al Museu de la Ciutadella, anys després a Montjuïc... I ara fins i tot començo a imaginar-me les veus dels veïns de San Pedro de Gumiel de Izán reclamant el seu claustre. S'exclamarien, però, si el claustre hagés acabat en mans d'un ric nord-americà?