9/5/12

Notícies que es paguen cares



La filla de Kennedy, Julie, mostrant la portada del The New York Times


Ed Kennedy va ser el primer periodista que va donar a conèixer que la segona Guerra Mundial havia acabat. Durant el migdia el 7 de maig de 1945 va trucar a la delegació de l'agència AP a Londres i va començar a llegir la seva crònica: "Sóc Ed Kennedy des de Paris. La guerra ha acabat..." La notícia va començar a córrer com la pólvora arreu del món.

 Keneddy havia assistit unes hores abans a Reims on Alemanya s'havia rendit de forma incondicional davant l'exèrcit aliat. Havia estat un dels disset periodistes escollits per presenciar la signatura. En el retorn cap a París, però, l'exèrcit els va fer prometre a tots ells que no farien públic l'acord fins que els dirigents polítics ho anunciessin. L'URSS els havia demanat a la resta d'aliats una cerimònia oficial a Berlin el dia 8 de maig per oficialitzar l'esdeveniment.

 Què va fer trencar la promesa al periodista nord-americà? Doncs Kennedy va escoltar des de París que una emissora alemanya ja es feia ressò de la finalització del conflicte. Abans de publicar la informació, però, es va dirigir a l'Oficina de Censura per advertir-los de la seva imminent publicació.  

Ed Kennedy va pagar ben cara la seva crònica. Una exclusiva que va provocar el seu acomiadament com a corresponsal de guerra d'Associated Press (AP). I per acabar-ho d'adobar l'exèrcit nord-americà el va vetar per cobrir nous esdeveniments bèl·lics. Per tant, Keneddy es va haver de resignar a donar continuïtat al seu somni i va passar a convertir-se en periodista als diaris del seu territori. Kennedy va morir l'any 1963, tenia 58 anys. 

 Avui es publica als Estats Units el seu llibre de memòries "Ed Kennedy's War: V-E Day, Censorhip & The Associated Press". L'obra coincideix amb les disculpes públiques fetes per Tom Curley, conseller delegat d'AP, que arriben seixanta-set anys després del seu acomiadament. La seva filla, Julie Kennedy, ha acceptat el descàrrec.