17/11/15

#ParisAttacks

“Estic embarassada” cridava una dona penjada des de la barana de la finestra de la sala Bataclan. La seva alerta va aconseguir ser escoltada i va poder salvar la seva vida i la del seu fill. Hores després, aquesta dona, que ha preferit mantenir-se en l’anonimat, va localitzar al seu salvador a través de Twitter.


Aquesta història, positiva entre un mar de terribles assassinats, forma part del timeline de les xarxes socials i adopta un paper essencial per a poder explicar quin és el paper que han jugat les xarxes socials en els atemptats de París.

Twitter i Facebook han esdevingut claus, pràcticament més importants que la pròpia administració o els cossos de seguretat. Com? En primer lloc perquè han esdevingut eines indispensables en la recerca de les persones. El Safety Check activat per Facebook permetia als supervivents notificar als seus contactes que es trobaven bé o, a l’inversa, recercar a amics que poguessin estar a la zona afectada.

A Twitter amb l’etiqueta #rechercheParis també es va poder fer front a recerca dels amics que podrien trobar-se en els epicentres dels atemptats. Però, durant la nit de divendres passat, l’eina social de Twitter també va servir per donar recolzament als parisencs que buscaven aixopluc a dins de la ciutat. Així, etiquetes com #PorteOuverte #PortesOuvertes #Opendoor #OffeneTüren van ser les utilitzades pels usuaris que obrien els seus habitatges i també pels qui, fruit de l’excepcionalitat de la situació, buscaven un recer. WhatsApp també va servir per facilitar d’una manera ràpida les comunicacions entre els parisencs. Mentre que el perfil @parisvictimes explica, dia a dia, les històries de les persones que hi han perdut la vida.




Les xarxes, una vegada més, han evidenciat que són una eina extraordinària per estar al dia i copsar, minut a minut, el què passa; han captat el bateg i l'angoixa ciutadana, traslladant-la fins a milers de quilometres del lloc dels fets. Una constatació més de les paraules del doctor Manuel Castells: "Internet es ya y será aún más el medio de comunicación y de relación esencial sobre el que se basa una nueva forma de sociedad que ya vivimos, que es lo que yo llamo la sociedad red".