Paisatges
Durant els darrers anys el paisatge del Priorat s’ha anat redescobrint. Talment ha estat com si es donés color i textura a una tela blanca, fruit del procés de socialització que estem experimentant envers un territori ric en natura, però sobretot abundós en vinyes, que s’enfilen per les muntanyes pràcticament com si desafiessin la llei de la gravetat.
És, de fet, en aquest entorn on s’hi cultiven, amb tota mena de cura, els millors ceps de la comarca vitivinícola per excel·lència. Són aquells que viuen en primera persona les condicions més extremes d’una climatologia amb importants diferències entre la nit i el dia, i això s’evidenciarà també en el fruit que servirà per a confegir alguns dels millors vins del Priorat.
Diuen els especialistes que enguany la collita també és d’una extraordinaria qualitat. Mentre que en algunes parcel·les, mig amagades entre els turonets sinuosos del Priorat, encara s’hi està vermant, perquè els enòlegs s’han estimat més esperar-se fins al darrer moment, rebuscant l’excel·lència d’aquells grans de raïm roig i dolç, que t’esclata a la boca provocant mil i una sensacions cada vegada que tens la sort de poder-ne tastar algun.
Tot plegat és, de fet, un ritual previ a la degustació dels vins que mesos després d’haver passat per la premsada, les tines d’acer inoxidable i les bótes de roure acabarà esdevenint un dels millors plaers que l’home pot assaborir en aquesta vida.
Durant els darrers anys ha anat creixent de manera espectacular el nombre d’hectàrees de vinya plantades a la comarca. I és que els tractors han hagut de recuperar territoris que, dècades enrere havien estat cultivats i posteriorment abandonats amb l’emigració dels prioratins, per donar-los de nou formes de costers. Per això, a vol d’ocell, hom pot veure com els turonets del Priorat estan ben pentinats. Amb ratlles fetes per les plantacions de nous ceps de varietats com la garnatxa o el syrà, que mica en mica donen vida al producte estrella d’aquesta comarca.La difícil accessibilitat al territori.
Les complexes condicions climatològiques, que provoquen l’estrés de les plantes. I també la seva geologia, són factors determinants a l’hora de donar uns trets genètics característics als raïms que es cullen al Priorat. Alguns experts d’això en diuen terroir, d’altres asseguren que és l’ADN que aporta un territori únic. De fet, així ja el van qualificar els cartoixans, quan al segle XII van arribar-hi i van socialitzar-lo amb la vinya.
És, de fet, en aquest entorn on s’hi cultiven, amb tota mena de cura, els millors ceps de la comarca vitivinícola per excel·lència. Són aquells que viuen en primera persona les condicions més extremes d’una climatologia amb importants diferències entre la nit i el dia, i això s’evidenciarà també en el fruit que servirà per a confegir alguns dels millors vins del Priorat.
Diuen els especialistes que enguany la collita també és d’una extraordinaria qualitat. Mentre que en algunes parcel·les, mig amagades entre els turonets sinuosos del Priorat, encara s’hi està vermant, perquè els enòlegs s’han estimat més esperar-se fins al darrer moment, rebuscant l’excel·lència d’aquells grans de raïm roig i dolç, que t’esclata a la boca provocant mil i una sensacions cada vegada que tens la sort de poder-ne tastar algun.
Tot plegat és, de fet, un ritual previ a la degustació dels vins que mesos després d’haver passat per la premsada, les tines d’acer inoxidable i les bótes de roure acabarà esdevenint un dels millors plaers que l’home pot assaborir en aquesta vida.
Durant els darrers anys ha anat creixent de manera espectacular el nombre d’hectàrees de vinya plantades a la comarca. I és que els tractors han hagut de recuperar territoris que, dècades enrere havien estat cultivats i posteriorment abandonats amb l’emigració dels prioratins, per donar-los de nou formes de costers. Per això, a vol d’ocell, hom pot veure com els turonets del Priorat estan ben pentinats. Amb ratlles fetes per les plantacions de nous ceps de varietats com la garnatxa o el syrà, que mica en mica donen vida al producte estrella d’aquesta comarca.La difícil accessibilitat al territori.
Les complexes condicions climatològiques, que provoquen l’estrés de les plantes. I també la seva geologia, són factors determinants a l’hora de donar uns trets genètics característics als raïms que es cullen al Priorat. Alguns experts d’això en diuen terroir, d’altres asseguren que és l’ADN que aporta un territori únic. De fet, així ja el van qualificar els cartoixans, quan al segle XII van arribar-hi i van socialitzar-lo amb la vinya.
3 comentaris:
llegint la teva descripció del Priorat se m'ha posat licorella a les sabates!
Gemma, quina descripció tant ben feta! Es que fas vindre ganes d'anar al Priorat per dues coses:
Per a pintar aquests paisatges i, còm no, per a degustar aquests vins.
Efectivament, el Priorat és un territori màgic. Genera energies que es transmeten.
Val la pena perdre's-hi.
Publica un comentari a l'entrada